Bezgova marmelada

Bezgova marmelada je odličnega okusa, čudovite barve in polna koristnih snovi. Pripravimo pa jo takole (brez semen).

Potrebujemo:

  • tričetrt kg bezgovih jagod,
  • 400 g želirnega sladkorja,
  • 10 g želirnega sredstva v prahu,
  • vodo.

Priprava: Bezgove jagode osmukamo z vejic, jih operemo ter stresemo v posodo. Na hitro jih prekuhamo. Nato jih spasiramo s paličnim mešalnikom ter jim dodamo nekaj vode (samo toliko, da bomo goščo lažje spravili skozi cedilo). Dobro premešamo in goščo precedimo čez cedilo (semena ostanejo na cedilu). Postopek lahko dvakrat ponovimo (spet dodamo malo vode, premešamo in precedimo, če se je semen držalo še veliko gošče). Tako dobimo približno pol litra tekoče gošče. Dodamo ji 400 g želirnega sladkorja in 10 g želirnega sredstva v prahu. Mešamo, da se vse raztopi, in pustimo vreti nekaj minut. Poskusimo, ali nam kislost in sladkost ustrezata. Če se nam zdi marmelada premalo kisla ali sladka, lahko dodamo še nekaj citronske kisline ali sladkorja. Je pa treba vračunati dejstvo, da je nekaj kisline že v želirnem sladkorju in da marmelade po vse verjetnosti ne bo potrebno dodatno kisliti. Če smo zadovoljni, marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce in dobro zatesnimo. Za nekaj minut jih obrnemo na glavo, nato pa spet pravilno. Počakamo, da se ohladi, nato jih etiketiramo. 

 

IMG 0614 1

Powered by Bullraider.com

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

AKTUALNO

Delavnica na kmetiji Vrhivšek, Štajerska, 23. junij 2018

Na idilični kmetiji Vrhivšek, nedaleč od Celja, smo že v jeseni izvedli čudovito delavnico priprave na zimo. Tokrat pa si jo bomo ogledali v njenem razcvetu. In to ne samo kmetijo, temveč tudi njeno čudovito okolico. Spoznavali bomo užitne, zdravilne in strupene divje rastline, redke plevele in domača zelišča. Lotili se bomo destilacije melise in uživali v njenem pomirjujočem vonju.

Več

Delavnica v Beli Krajini, 13. maj 2018

Vabimo vas na delavnico, ki jo organiziramo skupaj z Zeliščarsko kmetijo Kočevar. Kmetija se nahaja v Dragomlji vasi pod Gorjanci, v rahlo gričevnatemu predelu nad belokranjsko ravnino. Minka in njen mož Tone vrt zeliščni vrt urejata že tretje leto zapored in skrajni čas je, da ga obiščemo tudi mi. :)

Več

BOTANIČNI SPREHOD PO DOLENJSKIH GRIČIH, petek, 4. maj.

Spoznavali bomo užitne, zdravilne in strupene divje rastline v neokrnjeni naravi dolenjskih gričev. Sprehod po izredno lepih kotičkih in spoznavanje pestrosti rastlinstva na vrstno bogatih travnikih vas bosta navdušila. 

Več

OSNOVE PREPOZNAVE IN UPORABE DIVJIH RASTLIN V LJUBLJANI, petek, 27. april.

Na prijetnem sprehodu po vaško/mestnem okolju bomo spoznali številne užitne in zdravilne rastline, ki jih vsak dan srečujemo v okolici naših domov. Izvedeli bomo, kako jih lahko sami uporabimo. Vodila vas bo biologinja Andreja Papež Kristanc.

Več

Tečaj zeliščarstva 2018

Letos bomo v Divjem vrtu že drugo leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah.

IMG 2536  

Več

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information