Gabezovo mazilo

Oktober je idealen mesec za nabiranje gabezovih korenin. Te so zunaj črne, znotraj pa bele in zelo sluzaste. Navadni gabez raste ob poteh in na vlažnih, s hranili bogatih njivah.

Mazilo, ki ga pripravimo iz njegovih korenin, uporabljamo za zdravljenje različnih športnih in drugih poškodb, npr. bolečih sklepov, izvinov, izpahov, zlomov, podplutb. Tradicionalno se je gabezovo mazilo uporabljalo tudi za hitrejše celjenje ran, tudi tistih zagnojenih, in za zdravljenje živali. Uporabljali so ga (kot čaj) tudi notranje pri čiru na želodcu ter različnih pljučnih težavah. Zaradi vsebnosti za jetra toksičnih pirolizidinskih alkaloidov se uporaba mazila na poškodovani koži v današnjem času preventivno odsvetuje, notranja uporaba gabeza (kot čaj) pa absolutno ni varna.

 Za pripravo mazila potrebujemo:

  • 1 del (npr. 200g) svežih gabezovih korenin,
  • 3 dele (npr. 600g) kokosove maščobe.

Postopek: Gabezove korenine dobro operemo in jih zrežemo na drobne kolobarčke. Damo jih v posodo, zraven pa zatehtamo še tri dele kokosove maščobe. Segrevamo, dokler rahlo ne zacvrči. Nato ogenj zmanjšamo in imamo na toploti (vendar ne tolikšni, da bi se cvrlo) še približno pol ure. Na koncu še enkrat vse skupaj segrejemo, da rahlo zacvrči, in ugasnemo. Gabezove korenine damo v gazo in dobro stisnemo, tako da zdravilne učinkovine, ki so se držale korenin, pridejo v mazilo. Mazilo nato natočimo v lončke in to je to. Mazilo uporabljamo na poškodovanem ali bolečem delu telesa 2-3 krat na dan, največ 10 dni naenkrat in največ 6 tednov v letu. Otroci, nosečnice, doječe matere in ljudje z obolenji jeter naj gabezovega mazila NE UPORABLJAJO!

 

IMG 0264

Powered by Bullraider.com

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

AKTUALNO

Delavnica na kmetiji Vrhivšek, Štajerska, 23. junij 2018

Na idilični kmetiji Vrhivšek, nedaleč od Celja, smo že v jeseni izvedli čudovito delavnico priprave na zimo. Tokrat pa si jo bomo ogledali v njenem razcvetu. In to ne samo kmetijo, temveč tudi njeno čudovito okolico. Spoznavali bomo užitne, zdravilne in strupene divje rastline, redke plevele in domača zelišča. Lotili se bomo destilacije melise in uživali v njenem pomirjujočem vonju.

Več

Delavnica v Beli Krajini, 13. maj 2018

Vabimo vas na delavnico, ki jo organiziramo skupaj z Zeliščarsko kmetijo Kočevar. Kmetija se nahaja v Dragomlji vasi pod Gorjanci, v rahlo gričevnatemu predelu nad belokranjsko ravnino. Minka in njen mož Tone vrt zeliščni vrt urejata že tretje leto zapored in skrajni čas je, da ga obiščemo tudi mi. :)

Več

BOTANIČNI SPREHOD PO DOLENJSKIH GRIČIH, petek, 4. maj.

Spoznavali bomo užitne, zdravilne in strupene divje rastline v neokrnjeni naravi dolenjskih gričev. Sprehod po izredno lepih kotičkih in spoznavanje pestrosti rastlinstva na vrstno bogatih travnikih vas bosta navdušila. 

Več

OSNOVE PREPOZNAVE IN UPORABE DIVJIH RASTLIN V LJUBLJANI, petek, 27. april.

Na prijetnem sprehodu po vaško/mestnem okolju bomo spoznali številne užitne in zdravilne rastline, ki jih vsak dan srečujemo v okolici naših domov. Izvedeli bomo, kako jih lahko sami uporabimo. Vodila vas bo biologinja Andreja Papež Kristanc.

Več

Tečaj zeliščarstva 2018

Letos bomo v Divjem vrtu že drugo leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah.

IMG 2536  

Več

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information