Zbirka knjižic Naredi sam in prihrani – za vrtičkarje

Naredi_sam_in_prihrani

V založbi Cangura imajo zbirko knjižic Naredi sam in prihrani. Poslali so mi tri knjižice, ki sem jih pregledala in jih bom na kratko predstavila na tem mestu. Knjige lahko naročite tudi pri nas. So črnobele, žepnih velikosti, z besedilom in nekaj skicami.

  1. knjiga: KAKO PREZIMIMO LONČNICE, Alice in Brian McGowan

Sprva sem mislila, da mi knjiga ne bo zanimiva, saj me sobne rastline ne zanimajo preveč. A sem se zmotila. V knjigi je namreč mnogo napotkov tudi za sadne vrste in zelišča.

Še posebej sem vesela, ker sem dobila napotke za prezimovanje moje Lojzke, na katero sem se že precej navezala (op. citronka, Aloysia). Izgubila je vse liste in žalostno vegetira na okenski polici. Ugotovila sem, da je to povsem normalno in da jo pravilno prezimujem, le na bolj hladnem bi jo morala imeti.

Sicer pa je v knjigi mnogo splošnih in konkretnih napotkov, npr.

  • kako prezimiti občutljivejše rastline v loncih ali celo na prostem;
  • kako in kdaj jih presajamo z vrta v lonce in nazaj;
  • ali naj damo rastline v klet ali v sončen prostor, na hladno ali toplo, na vlažno ali suho;
  • ali naj rastline pred zimo obrežemo;
  • koliko naj jih zalivamo;
  • kako z njimi ravnamo spomladi in jeseni;
  • kako se izogniti škodljivcem in kako se spopadati z njimi;
  • kako pripraviti potaknjence v jeseni in spomladi ter kako prezimiti potaknjence.

V zadnjem delu knjige so napotki za zimsko oskrbo številnih na mraz neodpornih rastlin, za vsako vrsto je opis posebej.

2. knjiga: KAKO SHRANJUJEMO ZELENJAVNA SEMENA, Fern Marshall Bradley

Če imate zelo radi občutek, da ste samooskrbni in neodvisni od velikih korporacij in če imate svoj košček zemlje, vas bo gotovo zanimalo, kako vzgojiti in shraniti kakovostno seme. Tako bodo na vašem vrtu uspevale številne vrste in sorte rastlin, ki se jih v trgovinah ne da dobiti.

Knjiga obravnava naslednje tematike;

  • kako pridelati in shranjevati kakovostno seme eno in dvoletnih rastlin,
  • kako nadzorovati opraševanje rastlin,
  • kdaj je seme zrelo in primerno za pobiranje,
  • kako seme očistimo in sušimo (npr. kako ga ločimo od plev, kako očistiti mokro seme buč in paradižnika itd.)
  • kako preizkusimo kaljivost semena,
  • podrobne opise pridelave in shranjevanja semen naslednje zelenjave: fižola, kumar, buč, melon, lubenic, čebule in pora, graha, paprike, paradižnika, zelene solate, redkve, korenja in koruze.

Zanimivo mi je bilo recimo izvedeti, da je dobro paradižnik s semenom najprej fermentirati, da se zavre delovanje zaviralcev kalitve. S tem seme potem bolje kali. Kako se to naredi, pa preberite v knjigi, v kateri je opisan domači postopek. 😉

3. knjiga: NAJ POŽENEJO SADIKE, Barbara W. Ellis

Knjiga je vsebisko kar bogat in zahteva veliko koncentracije pri branju. Zanjo si je treba vzeti več časa in si morda delati izpiske bistvenih stvari. Zanimivo se mi je zdelo naprimer, kako lahko narediš sam setveni trak (kakršne lahko npr. kupiš za korenje, da so rastline v pravilnih razdaljah). Preberite:).

V knjigi boste veliko izvedeli, npr:

  • katere rastline izbrati za vaš vrt (katere imajo rade senco, kaj bo obrodilo hitro in kaj pozno) in kako naredimo urnik setve in presajanja, da bomo imeli celo leto dovolj pridelka (sajenje v ciklih);
  • vse o izbiri semen (npr. kako brati semenske vrečke, koliko semen potrebujemo, kako naredimo setveni trak, kako preverimo kaljivost),
  • katere rastline sejemo doma v lončke in katere direktno na prosto;
  • kako kaliti zahtevnejša semena (npr. grmov, dreves, semen z debelo lupino);
  • katere sadike cvetja lahko vzgojimo v zaprtih prostorih;
  • kako sami pripravimo lončke iz časopisnega papirja ali iz prsti;
  • v kakšno prst sadimo seme (T, vlažnost, struktura prsti, svetloba, kako sami pripravimo mešanico prsti);
  • skrb za sadike (redčenje, pikiranje, gnojenje, gojenje v topli gredi …)
  • presajanje rastlin na vrt, utrjevanje sadik
  • sejanje semen na prostem in skrb za sadike na prostem (zanimivo: sajenje sadik v gel iz koruznega škroba za zaščito korenin pred mrazom).

Knjige lahko naročite tukaj.

Ta vnos je bil objavljen v Ocene izdelkov. Zaznamek za trajno povezavo.