Kromačev sirup

 

Sirup iz dišečega kromača (Myrrhis odorata) ima čudovito aromo po znanih Bronhi bonbonih. Najdemo ga v hribih in gorah, predvsem v Bohinjskih gorah ga je kar precej. Vsebuje eterično olje, ki je po sestavi podobno janeževemu.

Iz listov navadnega kromača lahko pripravimo prijetno aromatičen sirup. Še največji izziv je, kako iz njih izvleči dovolj arome. Lahko preizkusite naš postopek, ki je kar dober.

Potrebujete:

  • dve zajetni moški pesti listov dišečega kromača,
  • dva litra vode,
  • 2,5 kg sladkorja,
  • 50 g citronske kisline.

 Priprava: Vodo in sladkor zmešamo, prevremo in ohladimo. Dodamo citronsko kislino. Tri četrtine nabranih listov dišečega kromača zrežemo in za 12 ur namočimo v mešanici prevrete vode in sladkorja. Nato liste vzamemo ven (in jih zavržemo ali drugače uporabimo) in dodamo še zrezano preostalo četrtino listov. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 24 ur (običajno to delamo v vročih poletjih in bi listi na sobni temperaturi prehitro začeli propadati). Nato liste vzamemo ven in jih dobro odcedimo (stisnemo). Tekočino preko cedila in krpice precedimo v steklenice. Sirup je tako pripravljen za pokušino.

 

Postopek izdelave sirupa.

 

 Dišeči kromač (Myrrhis odorata) z velikimi listi in plodovi.

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information