O rastlinskih učinkovinah

 

Rastline so tako kot drugi živi organizmi zgrajene iz celic, katerih temeljni gradniki so beljakovine iz aminokislin, različni lipidi ter ogljikovi hidrati. Omenjene snovi so ključne za strukturno integriteto celic ter njihovo normalno delovanje, zato jih označujemo kot primarne presnovke (metabolite). Poleg tega pa rastline tvorijo tudi celo množico tako imenovanih sekundarnih presnovkov, ki za obstoj celic niso neizogibno potrebni, pa vendar so nosilci mnogih za rastline koristnih lastnosti. Mnogi na primer rastline ščitijo pred objedanjem, okužbami ali poškodbami zaradi pretiranega obsevanja, nekatere pa so vključene tudi v privabljanje opraševalcev ter v komunikacijo med celicami in celo med rastlinami. Najpomembnejše skupine sekundarnih presnovkov so alkaloidi, glikozidi, terpeni, flavonoidi in tanini. Mnoge izmed naštetih snovi so zaradi svojih vplivov na delovanje človeškega telesa uporabne v zdravilstvu, nekatere pa s pridom uporabljajo tudi v konvencionalni medicini.

 

img 3611

 

Avor prispevka: Luka Kristanc

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Z divjimi in gojenimi zelišči nad hormonske spremembe

Sobota, 24. avgust 2019 od 15:00–19:00, na kmetiji Vrhivšek

Ste tudi vi med tistimi, ki ugotavljate, da se vam nabirajo maščobe okrog pasu, opažate suho kožo in da vam pada libido? 

Zakaj pride do omenjenih sprememb in kako si na naraven način pomagati, kateri zeliščni pripravek uporabiti in na kakšen način - vse to bodo teme našega sobotnega popoldanskega druženja. 

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information