O rastlinskih učinkovinah

 

Rastline so tako kot drugi živi organizmi zgrajene iz celic, katerih temeljni gradniki so beljakovine iz aminokislin, različni lipidi ter ogljikovi hidrati. Omenjene snovi so ključne za strukturno integriteto celic ter njihovo normalno delovanje, zato jih označujemo kot primarne presnovke (metabolite). Poleg tega pa rastline tvorijo tudi celo množico tako imenovanih sekundarnih presnovkov, ki za obstoj celic niso neizogibno potrebni, pa vendar so nosilci mnogih za rastline koristnih lastnosti. Mnogi na primer rastline ščitijo pred objedanjem, okužbami ali poškodbami zaradi pretiranega obsevanja, nekatere pa so vključene tudi v privabljanje opraševalcev ter v komunikacijo med celicami in celo med rastlinami. Najpomembnejše skupine sekundarnih presnovkov so alkaloidi, glikozidi, terpeni, flavonoidi in tanini. Mnoge izmed naštetih snovi so zaradi svojih vplivov na delovanje človeškega telesa uporabne v zdravilstvu, nekatere pa s pridom uporabljajo tudi v konvencionalni medicini.

 

img 3611

 

Avor prispevka: Luka Kristanc

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information