Ogljikovi hidrati

 

     Rastline sodijo med tiste organizme, ki si ogljikove hidrate izdelajo sami iz ogljikovega dioksida ob pomoči svetlobne energije v procesu fotosinteze. Najenostavnejši ogljikovi hidrati so monosaharidi, h katerim prištevamo enostavne sladkorje (npr. glukozo, fruktozo, galaktozo in ribozo) in njihove presnovke (sladkorne alkohole, kisline in aminosladkorje, npr. sorbitol, manitol, ksilitol, inozitol, glukuronsko kislino in glukozamin). Monosaharidi pa so osnovni gradniki disaharidov (npr. trsnega sladkorja ali saharoze in sladnega sladkorja ali maltoze) in drugih oligosaharidov ter polisaharidov (npr. celuloze, inulini, pektina in škrobnih molekul amiloze ter amilopektina).

     Fruktozo, glukozo in še nekatere druge enostavne sladkorje najdemo predvsem v sladkih sadežih, npr. v hruškah in grozdju. Glukozo tehnično pridobivajo z encimsko razgradnjo rastlinskega škroba (najpogostejši viri so koruza, riž, pšenica in krompir), industrijski viri fruktoze pa so sladkorni trs, koruza in sladkorna pesa. V našem telesu glukoza s pomočjo inzulina vstopi v različne celice, kjer se uporablja kot gorivo, gradnik za izgradnjo drugih celičnih sestavin ali pa se shrani v obliki glikogena. Fruktozo so včasih zaradi nizkega glikemičnega indeksa priporočali sladkornim bolnikom, vendar se je kasneje izkazalo, da pretiran vnos (npr. s sadnimi sokovi) poveča tveganje za debelost, sladkorno bolezen in aterosklerozo.

     Sladkorne alkohole najdemo v različnih rastlinskih delih. Ksilitol in manitol tvorijo mnoge glive, alge in rastline. Iz rastlinskih tkiv ju pridobivajo z različnimi postopki, v južnih predelih Evrope denimo pridobivajo t. i. mano (posušen rastlinski sok z visoko vsebnostjo manitola) z navrtavanjem debel malega jesena. Medtem ko je ksilitol enako sladek kot saharoza, imata manitol in sorbitol, ki je sestavni del različnega sadja, kot so hruške, jabolka, slive in jerebikini plodovi, pol manjšo sladkost. Inozitol najdemo v hrani rastlinskega in živalskega izvora. V plodovih (npr. pomarančah), predvsem pa v različnih žitnih semenih je pogosto vezan s fosforjevo kislino v fitinsko kislino, ki je ljudje ne moremo prebaviti. Sladkorni alkoholi imajo osvežujoč okus in delujejo antikariogeno, zato jih dodajajo žvečilnim gumijem in zobnim pastam (ksilitol in sorbitol). Uporabni so tudi kot osmotska odvajala (manitol se v medicini denimo uporablja pri zastajanju vode v telesu in včasih pri možganskem edemu), kot nadomestki za sladkor pri sladkornih bolnikih ter tudi pri jetrnih obolenjih (inozitol).

     V zdravilstvu imajo svojo vlogo tudi nekateri disaharidi in mnogi polisaharidi. Maltoza, ki je zgrajena iz dveh molekul glukoze in jo najdemo v kalečih semenih in sladu, je uporabna za prehrano dojenčkov s prebavnimi težavami. Saharoza, disaharid iz glukoze in fruktoze, sicer nima posebne zdravilne vrednosti, v visokih koncentracijah pa je uporabna za konzerviranje različnih pripravkov, kot so marmelade, džemi in sirupi. Polisaharidi so sestavljeni iz velikega števila enakih ali različnih monosaharidnih enot, ki so med seboj povezane v verige ali mreže, v vodi so pogosto slabše topni in pogosto nimajo več sladkega okusa. Škrob je polimer glukoze in je ena pomembnejših založnih snovi pri rastlinah (v stebelnih in koreninskih gomoljih, korenikah in semenih) in tudi pri živalih (kot glikogen v jetrih). Za človeka je lahko prebavljiv in je primeren zlasti za bolnike z razdraženo črevesno sluznico (ustvari sluznato prevleko in s tem zaščiti sluznico). Inulini so založne snovi, ki jih najdemo v koreninah in korenikah nekaterih skupin rastlin, npr. radičevk. Sestavljeni so skoraj izključno iz fruktoznih enot, med seboj povezanih z β-glikozidnimi vezmi, tako da se v naših prebavilih praktično ne razgrajujejo. Ker so blago sladkega okusa, brez omembe vredne kalorične vrednosti in ker ne dviguje bistveno krvnega sladkorja, so primerni za dieto bolnikov z metabolnim sindromom. Poleg tega naj bi tudi izboljševali absorpcijo kalcija in magnezija v črevesju ter s tem zavirali razvoj osteoporoze. Pektini so polimeri sladkornih kislin, ki jih najdemo v vseh rastlinskih delih, zlasti veliko jih je v določenih vrstah sadja, npr. v jabolkih, kosmuljah, slivah in citrusih. Nepogrešljivi so pri pripravi želatin, marmelad in džemov, uporabljajo pa jih tudi kot stabilizatorje pri izdelavi sadnih sokov. Tako kot celuloza, ki je, mimogrede, tudi polisaharid, s svojo vlaknato strukturo olajšajo pomikanje zaužite hrane po prebavilih in so tako v pomoč pri prebavnih težavah. Izkazalo se je tudi, da nekoliko zmanjšajo absorpcijo glukoze in holesterola iz črevesja v kri ter tako preprečujejo razvoj debelosti in sladkorne bolezni.

 

 

Avtor besedila: Luka Kristanc, dr. med.

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Delavnica Izdelajmo smrekovo mazilo, 19.3.19 v Kranju

Vabljeni na delavnico izdelave smrekovega mazila, univerzalnega zdravila v domači lekarni.

smrekovo mazilo2

Več

Zeliščno - divji vikend odklop ob Cerkniškem jezeru, 17.-19. maj 2019

Vrnili se bomo k pristnemu stiku z naravo in odkrivali rastline ob Cerkniškem jezeru in spoznavali njihove zdravilne lastnosti. Izdelali bomo svoje zdravilne pripravke in se gurmansko razvajali. 

    IMG 0222 1  

Preberi več ... 

Zeliščno - divji vikend odklop na kmetiji Vrhivšek, 21.-23.junij 2019

Pridružite se nam na vikend odklopu, v katerem bomo prepoznavali rastline ter njihovo uporabnost. Spoznavali bomo divjo hrano, si ogledali destilacijo zelišč, spali v jurti in si oddahnili v neokrnjeni naravi.

 IMG 3568    Preberi več ...

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information