Rmani (Achillea spp.)

 

Kratek morfološki opis in rastišča

Rmani so trajnice s pokončnim razraslim ali nerazraslim steblom, spiralno olistanim z dvakrat ali trikrat pernato deljenimi listi. Na vrhu je ponavadi večja ali manjša skupina manjših koškov, ki so razporejeni v češuljasto socvetje drugega reda. Cvetovi imajo značilen vonj in so največkrat bele barve, neredko pa so rumenkasto ali rožnato nadahnjeni. Mnoge vrste rmanov srečamo na travnikih in ob gozdnih robovih v nižinah, nekatere uspevajo tudi na ruderalnih rastiščih (npr. ob poteh in na nasipih), manjše število pa je prilagojenih na zahtevnejše gorske razmere. Navadni rman je vrsta s široko ekološko amplitudo, saj raste na travnikih od nižin pa vse do subalpinskega pasu.

 

Pomembnejše učinkovine

Najpomembnejše učinkovine rmanov so flavonoidi (npr. glikozidi luteolina in apigenina), grenčine (npr. matricin), tanini, kumarini, različni steroli, kavna, izovalerijanska in salicilna kislina ter terpeni (npr. ahilin in azulen, ki značilno modro obarva eterično olje rmanov).

 

Učinki in načini uporabe

Rmani so med ljudmi dobro znani in se pogosto znajdejo v košarah ljubiteljskih zeliščarjev. Ti največkrat poleti nabirajo zgornje dele cvetočih rastlin ali pa le socvetja in jih posušijo za čajne mešanice, iz zmletih svežih listov pa si nekateri pripravijo sok. Liste mladih rastlin lahko v zmernih količinah uporabimo tudi kot dodatek različnim jedem.

Rmani se med seboj seveda razlikujejo po vsebnosti učinkovin, tako da so nekatere vrste bolj, druge pa manj uporabne v zdravilstvu. Pa si poglejmo njihovo učinkovanje in uporabnost pobliže:

  • blažijo vnetja zgornjih dihal: čaji (npr. v kombinaciji s črnim bezgom, metami in navadnim repikom) za grgranje in pitje ob nahodu in gripi, v ta namen se uporabljajo tudi toniki, sladkani z medom,
  • spodbujajo nastanek in odtok žolča in omilijo dispeptične težave: uporaba čajev pri žolčnih kamnih, ob gastroezofagealni refluksni bolezni in različnih prebavnih motnjah,
  • grenčine spodbujajo izločanje sline in želodčnega soka ter izboljšujejo apetit,
  • lajšajo menstruacijske težave v smislu bolečin in pretiranih krvavitev: uporaba sedežnih kopeli,
  • povečajo nastajanje urina (diuretično delovanje): čaji za zniževanje previsokega arterijskega tlaka (svoje morebitne redne terapije z zdravili seveda ne smete samovoljno prilagajati!),
  • ustavljanje krvavitev, protivnetno in antiseptično delovanje: uporaba obkladkov za rane.

 

Neželeni učinki

Pri dovzetnih ljudeh včasih pride do alergij, ki se kažejo kot rdečina ter različni kožni izpuščaji. Pri teh osebah, ki so pogosto alergične tudi na druge nebinovke, svetujemo takojšnjo opustitev terapije in izogibanje rmanovim pripravkom v bodoče. Rman lahko povzroči pri zunanji ali notranji uporabi tudi fotosenzibilizacijo, pri kateri pride do preobčutljivosti kože na sončno svetlobo s pojavom vnetnih sprememb.

Pri pretirani notranji uporabi lahko pride do zelo povečane diureze in znižanja krvnega tlaka ter včasih celo do sedativnih učinkov. Uživanje večjih količin rmanovih pripravkov odsvetujemo ljudem, ki jemljejo zdravila s sedativnim delovanjem.

 

Avtor: Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol.

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information