Njivska preslica (Equisetum arvense L.)

Njivska preslica (Equisetum arvense) je praprotnica iz družine presličevk (Equisetaceae) in se kot edina izmed devetih vrst v rodu preslica (Equisetum) ponaša z dolgo rabo v zeliščarstu. Ostale vrste so ji zelo podobne, a so zaradi piperidinskih alkaloidov nekoliko strupene, zato je pomembno, da njivsko preslico pravilno prepoznamo.

Raste na zmerno vlažnih tleh, pogosto ob železniških in drugih nasipih ter na njivah. Ima določene lastnosti, po katerih jo ločimo od drugih podobnih vrst.

To so:

 • Plodna in jalova stebla se razvijejo ločeno.
 • Jalovi poganjki (stebla):
   • so v obliki smrečice,
   • centralna votlina glavnega poganjka je votla in obsega 1/4 premera stebla,
   • stranski poganjki so štirirobi, polni (niso votli), nameščeni v pravilnih vretencih in so enostavni (niso nadalje razvejani),
   • dolžina prvega celega členka pri stranskem poganjku je daljša od višine nožnice, ki ji pripada na glavnem poganjku.
   • Vplivala naj bi na cel spekter težav, najpomembnejši so njeni pozitivni učinki na kožo, ledvice in mehur ter na dihala, predvsem pri tuberkulozi.

Glavne učinkovine so kremenčeva kislina, flavonski glikozidi in saponini.

Diuretično delovanje (pospešeno izločanje urina) je posledica vsebnosti flavonov in velike vsebnosti kalija. Večje kot je izločanje urina iz telesa, bolj se izplavlja tudi sečna kislina in druge snovi, ki se sicer v presežkih lahko nalagajo v obliki uratnih in drugih kristalov (npr. kalcijevega oksalata) v sklepih in ledvicah. Če se v sklepih odlagajo uratni kristali, imenujemo bolezen protin ali putika. Večje izplavljanje urina pomeni tudi hitrejše izpiranje bolezenskih bakterij, ki lahko povzročijo vnetje mehurja in ledvic, zato diuretično delovanje njivske preslice zelo pomaga pri tovrstnih težavah.

Za diuretično delovanje si iz preslice pripravimo čaj. Nabiramo jalove poganjke in jih posušimo v topli senci. Dve čajni žlički posušenih in strtih poganjkov damo v 2,5 dl vode in segrejemo do vretja. Nato ugasnemo in pustimo še pol ure. popijemo 2-3 skodelice takšnega čaja na dan.

 

Avtor: Andreja Papež Kristanc, univ. dipl. biol.

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information