Šentjanževka (Hypericum perforatum L.)

 

Kratek morfološki opis in rastišča

Šentjanževka spada v družino krčničevk in jo zlahka prepoznamo po značilno prosojno pikčastih, nasprotno nameščenih listih ter po 5-števnih rumenih cvetovih s številnimi rumenimi prašniki. Gre za zelnate trajnice s pokončnimi, dvorobimi stebli in precej raznoliko oblikovanimi listi – na submediteranskem območju denimo uspeva podvrsta z ozkimi listi z navzdol zavihanim robom, ki je prav tako kot osnovna podvrsta uporabna v zdravilstvu. Šentjanževka sicer raste po celi Sloveniji, najdemo jo ob poteh, na posekah, prodiščih in na kamnitih, travnatih pobočjih. Pri nas v naravi raste še okrog deset drugih vrst krčnic z še neraziskano vrednostjo v zdravilstvu, ki jih od šentjanževke ločimo po odlačenem ali krilatem steblu, ki je lahko okroglo ali štirirobo v prečnem prerezu, po drugače oblikovanih listih in po manjšem številu prašnikov. Natančen opazovalec pa se bo kljub temu hitro naučil prepoznati krčnico med drugimi divje rastočimi rastlinami.

 

Pomembnejše učinkovine 

Za delovanje pripravkov iz šentjanževk so zelo pomembni antrakinonski derivati, imenovani naftodiantroni (npr. rdeče obarvane hipericin, psevdohipericin in izohipericin). V največjih koncentracijah jih najdemo v venčnih listih in v predelu črnih pik na listnih robovih.

V šentjanževkah je tudi precej učinkovin flavonoidne skupine, npr. različne glikozide (rutin, kvercitrin in hiperozid), flavone (luteolin), flavonole (kvercetin), biflavonoide (biapigenin, amentoflavon), čreslovinske katehine, protocianidine ter mnoge fenolne kisline (npr. kofeinska, ferulna in vanilinska). Biflavonoidi se kopičijo predvsem v cevtovih in so značilni za šentjanževko, saj jih v drugih naših samoniklih krčnicah niso našli. Vsebnost katehinov pri rastlinah niha nekje med 8 in 15 %.

Zlasti v zrelih plodovih nekaj odstotkov mase predstavljajo prenilirani floroglucinoli, kot sta hiperforin in adhipeforin, ki sta, mimogrede, strukturno podobna nekaterim učinkovinam v hmelju in delujeta antibiotično.

V prozornih pikah na listih se nahajajo žleze s hlapnimi olji (najpomembnejša komponenta, ki predstavlja vsaj 30 %, je metiloktan, v olju pa so še geraniol, pineni, monoterpena mircen in limonen ter seskviterpen humulen).

 

Učinki in načini uporabe

Najbolj uporabni deli šentjanževke, ki vsebujejo največ zdravilnih učinkovin, so ovršni deli rastlin z listi in cvetovi, ki jih nabiramo v času cvetenja od junija do avgusta. Drogo lahko posušimo in si iz nje pripravljamo čaje (bodisi poparek ali prevretek), lahko jo tudi mešamo z drugimi rastlinami (npr. baldrijanom, meliso, rožmarinom ali jegličem). S čajem pa ne pretiravajmo, pri otrocih bo dovolj ena skodelica, pri odraslih pa največ dve na dan. Iz sveže posušenih cvetov si lahko pripravimo tinkturo v koncentriranem etanolu (20 g cvetov v 100 ml etanola), ki jo pustimo stati vsaj dva tedna in jo nato precedimo ter uporabljamo po kapljicah. Sveže cvetove lahko namočimo za tri tedne v olivnem olju (10-15 g cvetov v 100 ml olja), pri čemer lahko učinkovine izločimo na osončeni polici z rednim pretresanjem. Ko olje precedimo, ga hranimo na hladnem v temnih steklenicah. Zmešamo ga lahko z različnimi masli (npr. mangovim, karitejevim, kakavovim itd.) in čebeljim voskom, tako da dobimo mazilo primerne konsistence (glej sliko).

Učinkovanje šentjanževke je dobro preučeno:

  • adstringentno (čreslovine) in antibiotično (floroglucinoli) učinkovanje: grgranje čaja ali vodne razredčine tinkture (20 do 30 kapljic v 1 dl vode) pri vnetju v ustni votlini, uporaba olja ali mazil pri površinskih opeklinah, ozeblinah in ranah,
  • antidepresivni in anksiolitični učinek: olajševanje simptomov pri slabem počutju, anksioznih motnjah, depresijah in motnjah spanca ter koncentracije – ob vsakodnevnem pitju čaja ali razredčene tinkture pride postopno v nekaj tednih do izboljšanja počutja, kar naj bi bila posledica medsebojnega delovanja več učinkovin: flavonoli (zavirajo razgradnjo nevrotransmiterjev v možganskih sinapsah), hipericin (vpliva na odziv človeka na pomanjkanje svetlobe v zimskem času), hiperforin (zmanjšanje odstranjevanja nevrotransmiterjev iz sinaptičnih špranj, imunomodulatorno delovanje),
  • antioksidativno, protivirusno in protirakavo (predklinične študije kažejo pospeševanje odmiranja neoplastičnih celic pri nekaterih levkemijah in raku debelega črevesja) delovanje.

 

Neželeni učinki

Ob pravilni uporabi in doziranju so stranski učinki redki. Pri dovzetnih ljudeh s svetlo kožo lahko pride do preobčutljivosti na svetlobo (fotosenzibilizacije) zaradi vsebnosti hipericina v drogi, zato odsvetujemo izpostavljanje UV sevanju ob zdravljenju s šentjanževko. Tu je treba dodati, da v kliničnih študijah na ljudeh teh učinkov sicer večinoma niso našli, pojavljali so se le v primeru velikih količin prejetega hipericina ter ob dolgotrajnem izpostavljanju. Šentjanževke naj se izogibajo ljudje z znanimi alergijami na njene učinkovine, previdni pa naj bodo tudi tisti, ki jemljejo določena zdravila. Učinkovine šentjanževke zmanjšajo učinek antikoagulantov, oralnih kontraceptivov, antikonvulzivov (npr. pri zdravljenju epilepsije) in ciklosporina (npr. po presaditvi organov) ter povečajo delovanje antidepresivov tipa SSRI in triptanov (npr. pri zdravljenju migrene).

 

Avtor: Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol.

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information