Šentjanževo olje

 

Kakšna je pravilna priprava šentjanževega olja?

 

Zelo znano domače sredstvo za nego poškodovane ali opečene kože je šentjanževo olje.

Kar nekaj hipotez je o njegovi pripravi, večina pa ga pripravlja s svežo cvetočo rastlino, namočeno v olivnem olju in izpostavljeno sončnim žarkom. Kar je, zaenkrat tako kaže, povsem ustrezna priprava, ker potečejo določene reakcije samo pod vplivom svetlobe (npr. olje ne bo postalo rdeče, če ne bo na močnem soncu). Je pa res, da svetloba na splošno slabo vpliva na obstojnost olj.

 

Kaj je v olju?

Olje je rdeče zaradi razgradnih produktov hipericina (hipericin je ob drugih snoveh zaslužen za antidepresivno učinkovanje šentjanževke, če jo uporabljamo kot alkoholni izvleček ali čaj), samega hipericina pa v olju, pridobljenem po zgoraj opisanem postopku, ni. Poleg tega je v olju še hiperforin (ki naj bi zdravilno učinkoval na kožo in je zelo nestabilen - beri se izredno hitro razgradi in ga že v nekaj dneh v olju gotovo ne bo več), se pa pod vplivom sonca tvorijo hiperforinu sorodne snovi, bolje pa se izločijo tudi flavonoidi. V olju za nego so tudi ksantoni, ki naj bi v splošnem imeli tudi protibakterijske in protivirusne lastnosti. Močno antibakterijsko naj bi delovale snovi, ki so v razvijajočih se plodovih, zato ni nič narobe tudi, če namakamo šentjanževko v končni fazi cvetenja, ko je del cvetov že odcvetel (za notranjo uporabo pa nabiramo šentjanževko v začetni fazi cvetenja). Ker damo v olje sveže rastline, zaradi vode v rastlini nastopijo določene encimatske reakcije, kar potrjujejo mehurčki, ki se dvigajo iz olja.

 

Recept za pripravo olja in uporaba

Potrebujemo;

  • nekaj cvetočih poganjkov sveže nabrane šentjanževke,
  • pol litra olivnega olja.

Cvetoče poganjke sveže nabrane šentjanževke (pazimo, da niso mokri) damo v prozoren steklen kozarec. Jih nič ne tlačimo, a z njimi napolnimo kozarec. Čeznje nalijemo olivno olje, tako da prekriva vse poganjke. Damo na sončno mesto za tri tedne in vmes večkrat pretresemo. Po treh do štirih tednih temno rdeče olje (rdeče je zaradi lipidnih sestavin) precedimo.

Olje uporabljamo zunanje pri kožnih obolenjih, opeklinah (po sončenju), ozeblinah, za masažo. Kot sestavino ga lahko dodamo mazilom za nego kože. Olje ali mazilo UPORABLJAMO PO SONČENJU ali na mestih, ki nekaj ur po nanosu ne bodo izpostavljena svetlobi. Sicer lahko dobimo fototoksično reakcijo. Jaz osebno sem dobila temne lise na koži, ki niso izginile približno eno leto.

Vabjeni k deljenju vaših izkušenj z uporabo in pripravo šentjanževega olja (komentirajte spodaj)!

 

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Z divjimi in gojenimi zelišči nad hormonske spremembe

Sobota, 24. avgust 2019 od 15:00–19:00, na kmetiji Vrhivšek

Ste tudi vi med tistimi, ki ugotavljate, da se vam nabirajo maščobe okrog pasu, opažate suho kožo in da vam pada libido? 

Zakaj pride do omenjenih sprememb in kako si na naraven način pomagati, kateri zeliščni pripravek uporabiti in na kakšen način - vse to bodo teme našega sobotnega popoldanskega druženja. 

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information