Kako si sami pripravimo neslano svinjsko mast

Neslana svinjska mast je lahko dobra osnova za izdelavo mazil. V naši tradiciji je bila to osnovna podlaga za mazila, ima namreč kar nekaj dobrih lastnosti:

  • dobimo jo v lokalnem okolju (je torej lokalnega izvora),
  • je poceni,
  • zagotavlja odlično teksturo in konsistenco mazila brez ostalih dodatkov razen zdravilne učinkovine,
  • dobro se vpija skozi kožo,
  • topi se ravno pri temperaturi okrog 40°C in tako lahko brez termometra vemo, da je čas, da jo odstavimo iz vodne kopeli in v pripravek vmešamo na temperaturo občutljive snovi (npr. eterično olje, smrekovo smolo, vitamine...).

Po naključju sem ugotovila, da si takšno mast lahko pripravim sama in bila navdušena nad rezultatom. Za pripravo si moraš vzeti nekaj ur, a je trud poplačan s čudovito belo mastjo in še ocvirki za povrh. Prevzame te občutek prvinskosti, ko sam narediš nekaj tako osnovnega.

Potrebujemo:

  • salo prašiča (to je najbolj masten del prašiča, potrebuševina, slanina),
  • čebulo in sol (če nadaljujemo še s pripravo ocvirkov).

Kose sala zrežemo na 2-3 cm velike kocke. Vse skupaj vržemo v velik lonec in na dno zlijemo nekaj vode (da se nam ne bi prismodilo, dokler se še ne izloči dovolj maščobe). Postavimo na ogenj in skozi ves postopek pogosto mešamo, da se nam slučajno ne prismodi. Nato kuhamo toliko časa, dokler koščki sala ne začnejo rumeneti. Dokler se salo ne začne cvreti, zadeva precej smrdi, lahko nekoliko spominja na rahlo pokvarjeno meso. To lahko traja približno eno uro. Potem pa začne dišati, ko se rahlo ocvre. Takrat rumenkasto tekočino v večji meri odlijemo (precedimo čez gazo, ki smo jo namestili v lij) v kozarce in zapremo. Ko se bo strdila, bo postala bele barve. To je naša svinjska mast, ki jo lahko uporabimo kot osnovo za mazila. Uporabna je približno 3 mesece do pol leta, dlje, če jo hranimo v hladilniku. Če začne smrdeti po žarkem, pomeni, da se je pokvarila.

Preostanek v našem loncu lahko porabimo za pripravo ocvirkov. Mešanici koščkov in maščobe dodamo drobno zrezano čebulo in sol. Pražimo do zlato-rjave barve, nato nalijemo v kozarce. Tako so naši ocvirki pripravljeni. Počakamo, da se maščoba strdi, nato kozarčke hranimo v hladilniku do uporabe za prehrano.

 Izkoristek:

Jaz sem iz cca. treh kg sala dobila 2 litra svinjske masti in liter ocvirkov. Za to sem odštela okrog 6 eur.

Še nekaj fotk za občutek, kako gre postopek:

 

  Zrezano salo. Rahlo ocvrto salo. Precejanje masti. IMG 2444 IMG 2447

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information