Rogoz (Typha)

 

Pri rogozu so uporabni podzemni deli, bele baze listov in listna sredica, pa tudi socvetja in semena. Tokrat bo nekaj besede o uporabnosti socvetij, ki so uporabna pred zrelostjo, in o uporabnosti semen

Socvetja so sestavljena iz moških cvetov s prašniki, polnimi peloda, ki se nahajajo na zgornjem delu socvetja ter iz ženskih cvetov pod moškim delom socvetja.

Ženski del socvetja skuhamo na sopari ali popečemo kot koruzo. Midva z Lukom sva probala surova, popečena na olju in skuhana v vodi. Še najbolj so mi bila všeč kar surova. Okus je blag in prijeten v vseh primerih, imaš občutek, da ješ nekaj res hranljivega. Moteče je le to, da niso dovolj sočna, zato bi jih bilo bolje ostrgati stran s stržena in zmešati z nečim sočnim (npr. kislo smetano, tudi kot zgoščevalec jedi (npr. sladic) bi bila po mojem mnenju primerna.

Pri moškem delu socvetja je užiten rumen cvetni prah, ki je odličen kot dodatek k sladicam ali zmešan z medom.

Semena s približno 20% olja so obdana s puhom, ki so ga indijanci menda odstranili tako, da so puhasta semena dali v vrečo z žerjavico in stresali, dokler ni puh pogorel, obenem pa so se malce popražila tudi semena (po mojem mnenju bi lahko tudi samo prižgali puh, a bo to potrebno še sprobati:)).

 

Popečena ženska socvetja navadnega rogoza s kislo smetano in rdečo papriko.

 

Širokolistni rogoz (Typha latifolia), družina rogozovke (Typhaceae)

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information