Začetno vnetje ušes pri otrocih

Na ta način sem pri hčeri (4 leta) pozdravila vnetje ušes, ko jo je zunaj prepihalo in je popoldan začela tožit, da jo zelo boli uho. Po treh urah je bila dobra. Uradno vam prvega dela terapije ne upam priporočiti, čeprav sem ga prakticirala (pri nas brez težav), drugi del (gretje) pa je tradicionalno preizkušen in varen za uporabo pri otrocih.

Potek terapije:

  • Najprej v uho kapnemo 2% raztopino eteričnega olja origana v poljubnem olju ( če ne veste, kako bi to pripravili, si postopek lahko preberete v knjigi Zeliščar na sprehodu in sicer pri receptu Olje proti glivicam na nohtih, str. 91).
  • Potem pa, da lajšamo bolečine, surovo čebulo razrežemo na kose, jih z roko sploščimo in zavijemo v krpo. Krpo dobro prelikamo z obeh strani. Toplo (toliko, da jo lahko brez bolečin držimo na ušesu), damo pod trak za lase, ki ga damo otroku na glavo. Ko se ohladi, lahko postopek ponovimo, dokler otroka uho ne neha boleti (v najinem primeru je bilo to dvakrat). 

 Ta način zdravljenja vam priporočam pri otrocih, starejših od treh let, saj je pri mlajših uporaba eteričnih olj odsvetovana. Zdravniki sicer odsvetujejo kapljanje domačih pripravkov v uho, ker je to lahko nevarno, če je predrt bobnič, česar pa laiki ne moremo videti. Simptoma počenega bobniča sta sicer vročina in hude bolečine v ušesu. Na vas je torej, ali boste sprejeli to tveganje. Je pa eterično olje origana močno antiseptično in bo torej po mojem mnenju pomagalo ne glede na to, ali gre za virusno ali bakterijsko vnetje. Moje mnenje glede vnetja ušes je tudi, da je dobro počakati čez prvo noč, saj do zjutraj pogosto spontano izzveni. Bolečine pa lahko lajšate s čebulno prevezo, opisano zgoraj, tudi če ne boste ničesar kapali v uho. Če z ušeskom še naslednji dan ne bo bolje, pa se le oglasite pri zdravniku.

 

Andreja Papež Kristanc

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information