Domače smrekovo mazilo

Smrekovo mazilo je res čudežno zdravilo, vsaj zame. Po naključju sem ga odkrila letos pri tastu. Neverjetno mi je pomagalo pri bolečinah v mišici, hrbtenici in kolenu. Naredila sem si ga tudi sama in tudi moje deluje. V roku pol ure zatem, ko se namažeš z mazilom, bolečine izrazito popustijo. Zaupala vam bom tradicionalen recept z neslano svinjsko mastjo, ki je zelo enostaven.

Potrebujemo;

  • 100 g smrekove smole (ali eno veliko žlico),
  • 500 g neslane svinjske masti (ali pet velikih žlic).

Svinjsko mast in smrekovo smolo damo na vodno kopel. Mešamo in čakamo, da se svinjska mast raztopi (do cca 43°C, v smrekovi smoli so namreč eterična olja in moramo paziti, da nam ne izhlapijo). Ko se mast raztopi,  mešanico odstavimo iz kopeli in mešamo, da se še smrekova smola čimbolj raztopi. Potem pustimo vse skupaj, da se ohladi. Nato postopek še dvakrat ponovimo. Na koncu stopljeno tekočino precedimo skozi gazo in nalijemo v lončke. Preostanek zavržemo. Hranimo na hladnem mestu, najboje v hladilniku. Rok uporabe je 3-6 mesecev oz. dokler mast ne postane žarka.

 

Na fotografijah: priprava smrekovega mazila na tečaju zeliščarstva v Divjem vrtu.

IMG 2466 IMG 2479

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information