Vremščica, 4.6.2013

Včeraj smo šli na Vremščico – Luka, Zala, mami in moja malenkost. Mami je že nekaj mesecev “utrujala” s tem, da bi rada videla potonike v naravi in ko je izvedela, da so na Vremščici, smo mogli iti, pa čeprav popoldan sredi tedna in v oblačnem vremenu.

Ampak mi ni žal. Bila sem prvič na Vremščici in je res pravo botanično doživetje: narcise, potonike, zlati koren, irisi, vse naenkrat. In nisem in nisem se mogla načuditi, koliko je gor košutnika, še nikjer ga nisem videla v takem številu. Na vrhu je cvetelo tudi zelo veliko rumene navadne šparnice (okusni cvetki, ampak njene užitnosti še nisem uradno preverila, glede na to, da je križnica, pa sklepam, da je o.k.). Nižje spodaj proti Volčam je tudi precej nekega nekoliko drobnjaku podobnega luka, ki pa ni cvetel, da bi ga lahko določali. Smo ga pa zvečer poizkusili v omaki s kislo smetano in zmaga.:)

Še eno lepo presenečenje nas je čakalo na poti – kar vriskala sem od veselja, ko sem jo zagledala – navadno mladomesečino (Botrychium lunaria). Rasla je ob gozdni poti, bila je edina in prva, ki sem jo dosedaj našla v naravi. Mami se je čudila nad mojim in Lukovim navdušenjem, zdela se ji je samo malo lepša praprotnica – nama pa, odkritje dneva. Seveda nisva vzela fotoaparata, tako da sem jo slikala z mobitelom, ampak moram še pogruntat, kako slike prenesti na računalnik, da vam jo pokažem.;)

 

Ta vnos je bil objavljen v Lastna potepanja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja