Kako smo stiskali jerebikino vino

Jerebikino ali jerebikovo, to je sedaj vprašanje za kakšnega slavista. Glede na to, da je jerebika ženskega spola, bi moralo biti jerebikino. Ampak tudi sliva je ženskega spola, pa ne rečemo slivin kompot, ampak slivov kompot.

No, kakorkoli, okolica Kranja je bila opustošena kar se tiče jerebikinih dreves. V večernem mraku smo pohopsali kakšnih 30 kg soplodij jerebike in jih odpeljali na stiskanje na Dolenjsko. Najprej smo plodove potrgali s pecljev, nato zmečkali in nazadnje stisnili pod vodno prešo. Dobili smo okrog 12 litrov soka. Sladkost soka je bila 15 vinarskih enot (nisem vinar in se opravičujem za laičen zapis), posamične jagode so imele tudi 24 sladkih enot. Malo sladkorja smo še dodali, da bo dovolj alkohola.:) No, kakorkoli, vino že veselo brbota (fermentira), tropine pa smo zalili z vodo in bomo naredili še jerebikov kis.

Lahko si ogledate nekaj sličic postopka, ki pa bo zaključen šele približno čez eno leto, kajti jerebikov kis in vino potrebujeta kar nekaj časa, da dozorita.

Ta vnos je bil objavljen v Lastna potepanja. Zaznamek za trajno povezavo.