Tečaj zeliščarstva s Triglavskim narodnim parkom

V sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom smo 21. in 22.6.13 organizirali krajši tečaj zeliščarstva. Obsegal je dvourno predavanje o uporabi zdravilih rastlin in njihovih učinkovinah ter izdelavo tradicionalnega mazila s svinjsko mastjo, naslednji dan pa smo se potepali po travnikih na Ravnah nad Bohinjsko Bistrico.

Med zdravilnimi rastlinami, ki smo jih videli, velja izpostaviti: njivsko preslico, navadno regačico, navadno arniko, dišeči kromač, navadno kumino, brestovolistni oslad, dolgolistno meto in seveda zelo lepo rastišče baldrijana oz. zdravilne špajke. Edini čudovit primerek kranjske lilije, viden nekaj dni predtem, je na žalost do tečaja izginil, verjetno ga je nekdo utrgal. Škoda, morda bi se razmnožila, a nabiralec očitno ni pomislil na to.

Zanimivosti, ki so jih povedali udeleženci:

– Najboljši sirup iz trpotčevih listov se naredi tako, da daš kozarec s plastmi v lončeno posodo in jo zakoplješ za nekaj tednov v zemljo, tako globoko, da je še 5 cm nad posodo zemlja. Verjetno na višjo kakovost sirupa vplivata tema in stalna temperatura.
– Pojalnik (Orobanche) se reče rastlini zato, ker so jo včasih dajali kravam, da so se začele goniti (pojati).
– Navadno krvenko so dajali živini proti driski.
– Arnika diši lepše (bolj aromatično od primožka).
– Tinktura iz socvetij baldrijana se v permakulturi uporablja proti spomladanski zmrzali na rastlinah (poškropimo pred napovedano zmrzaljo).

Zaradi velikega interesa bo ponovitev tečaja 2. in 3.7.13.

 

IMG_0351_1

Ta vnos je bil objavljen v Izvedene delavnice in predavanja. Zaznamek za trajno povezavo.