Kot obljubljeno, zapisujem še pripoved o mlatenju in čiščenju žita.
Ko je žito posušeno, sledi mlatenje in čiščenje žita. To so počeli takole:
1.Žito so mlatili z mlatilnico za žita (to je bil stroj, ki ga je poganjal elektromotor). Pred izumom mlatilnice so snope mlatili s CEPCI.
2. Če so želeli slamo obdržati za prekrivanje streh, so v mlatilnico dali samo žito. Slami, ki je ostala in so jo razčesali in poravnali so rekli ŠKUMPA.
3. Ko so omlatili žito, so ga spihali s PAJTLNI (glej skico spodaj).
4. Nato so žito odpeljali v MLIN. Dali so žaklje zrnja na ramo in šli z njim peš do mlina, kar je bilo po tri ure hoda daleč. Celo ženske so včasih te žaklje na ramah nosile. Žito se je v mlinih mlelo na kamnite kamne.
5. Iz moke so nato pekli kruh, potico, štruklje, delali močnike …