Na sliki: snop, zvezan s poreslo.
S sorodniki smo imeli poleti zanimivo debato o tem, kako se na roke spravi in obdela žito. Rekla sva namreč, da bova tudi kakšno žito morda gojila v manjših količinah in da ga bova zato obdelovala, žela, sušila in čistila predvsem ročno. Pobrskali so po svojih spominih, kako in kaj so počeli, jaz pa sem dokumentirala.
V videoposnetku je teta pokazala, kako se naredi PORESLO, to je kako se žito na poljih zloži v snope.
Ročno spravilo žita pa gre takole:
- Najprej žito s srpom požanjemo.
2. Nato napravimo PORESLO, damo snop žita na poreslo in zvežemo (kar s poreslom). Klasje žita gleda v isto stran kot klasje od poresla.
3. Zvezane snope zložimo v piramidaste kupe, klasje naj štrli navzgor.
4. Ko končamo s celim poljem, naložimo žito na voz in ga odpeljemo do kozolca.
5. Snope naložimo v late kozolca (žito so zdevali na kozolec). V late se snope nalaga križno, tako da en snop gleda v eno smer, drug pa v drugo.
6. Približno tri tedne se tako žito suši na kozolcu.
V naslednji epizodi pa izveste nekaj o mlatenju in čiščenju žita.