Spravilo žita po starem – Dolenjska 1.del

IMG_0456 Na sliki: snop, zvezan s poreslo.

S sorodniki smo imeli poleti zanimivo debato o tem, kako se na roke spravi in obdela žito. Rekla sva namreč, da bova tudi kakšno žito morda gojila v manjših količinah in da ga bova zato obdelovala, žela, sušila in čistila predvsem ročno. Pobrskali so po svojih spominih, kako in kaj so počeli, jaz pa sem dokumentirala.

V videoposnetku je teta pokazala, kako se naredi PORESLO, to je kako se žito na poljih zloži v snope.

Ročno spravilo žita pa gre takole:

  1. Najprej žito s srpom požanjemo.

2. Nato napravimo PORESLO, damo snop žita na poreslo in zvežemo (kar s poreslom). Klasje žita gleda v isto stran kot klasje od poresla.

3. Zvezane snope zložimo v piramidaste kupe, klasje naj štrli navzgor.

4. Ko končamo s celim poljem, naložimo žito na voz in ga odpeljemo do kozolca.

5. Snope naložimo v late kozolca (žito so zdevali na kozolec). V late se snope nalaga križno, tako da en snop gleda v eno smer, drug pa v drugo.

6. Približno tri tedne se tako žito suši na kozolcu.

V naslednji epizodi pa izveste nekaj o mlatenju in čiščenju žita.

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Kmečko življenje. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja