Knjiga Superhrana

Iz založbe Cangura.com so mi poslali dve zelo zanimivi knjigi. Prva med njima je Superhrana avtorja Davida Wolfeja. Prišla mi je pod roke ravno v času, ko sem pripravljala delavnico, v kateri smo izdelovali afrodizični napitek. Ugotovila sem, da so številna superživila, predstavljena v knjigi, odlični afrodiziaki. Povezala sem se z eno izmed naših spletnih trgovin, ki tovrstne izdelke prodaja in jih preizkusila. Bila sem pozitivno presenečena – nad okusi in novimi možnostmi uporabe.

Avtor knjige David Wolfe je Američan, ki je magistriral s področja prehrane z živo hrano, končal pa je tudi študije mehanskega in okoljskega inženiringa. Številna izjemna, organsko pridelana eksotična živila iz tropskih krajev je predstavil in ponudil v uporabo prebivalcem Severne Amerike, Evrope in drugod po svetu. Poleg te je napisal še nekaj drugih knjig s sorodno tematiko.

Že pred branjem te knjige sem slišala za številna tuja superživila, a o njih premalo vedela, da bi resno razmišljala o njihovi vključitvi v svojo prehrano. Po branju te knjige me je zamikalo, da bi jih poskusila in preverila njihove učinke. Zdela se mi je zasoljena tudi cena teh živil, a ko sem jih začela uporabljati, sem ugotovila, da jih za posamičen obrok in učinek potrebujem le malo in da bodo ti koncentrirani izdelki zalegli za dolgo časa. Po moji izkušnji so za večino teh živil cene pravzaprav zelo ugodne, navkljub drugačnemu prvemu vtisu.

Ob branju knjige sem izvedela neverjetno veliko o teh superživilih. Spoznala sem zgodovino njihove uporabe in način gojenja. Njihove zdravilne lastnosti in prehransko izjemnost. Nasvete za nakup in uporabo ter številne praktične recepte. Avtor med drugim navaja številne znanstvene raziskave, ki potrjujejo njegove trditve in v prilogi poda tudi podatke o hranilnih vrednostih posameznih živil.

V knjigi natančno opiše 10 superživil, omeni pa še 7 izjemnih živil. Tako podrobno spoznamo:

  • jagode goji,
  • kakav,
  • maco,
  • čebelje izdelke,
  • spirulino,
  • modrozelene alge AFA,
  • morski fitoplankton,
  • aloe vero,
  • konopljino seme in
  • kokos.

Med izjemnimi živili navaja tudi jagode acai, , plodove camu camu, klorelo, inkovske jagode, rjavo algo Kelp, noni in yacon.

Omenjene rastline so dobri adaptogeni (povečujejo sposobnost telesa za spopadanje s stresom in dvigujejo imunske sposobnosti telesa), pomembni antioksidanti, zvišujejo spolno moč, raven energije, vsebujejo pomembne količine vitaminov, mineralov, beljakovin in pomembnih maščobnih kislin. Dobro vplivajo tudi na živčni sistem. Pomagajo ljudem, ki se odločijo za hujšanje. Zmanjšajo željo po nezdravi hrani. Že uživanje manjših količin ima pomemben zdravilni učinek, z njimi pa se v večini primerov tudi ne sme pretiravati (avtor navede priporočene količine).

Avtor ima tudi (spletno) trgovino, v kateri prodaja omenjena živila, vendar pa jih prodajajo tudi številne spletne in fizične specializirane trgovine pri nas. Skoraj vse sestavine v receptih so za nas eksotične, vendar pa jih lahko v nekaterih primerih lahko nadomestimo tudi z našimi domačimi živili (npr. pri čebeljih izdelkih).

To je eksotična knjiga, po kateri bomo svojo prehrano obogatili z izjemnimi živili, večinoma iz tujine. Ta živila so večinoma gojena in ne ogrožajo naravnih populacij rastlin (to mi je največja skrb), nekatere je mogoče gojiti celo v naših razmerah (npr. goji jagode). Pri nekaterih rastlinah (npr. kakavu) avtor tudi opozarja na nakup ekološko pridelanih živil, ki ne temelji na izkoriščanju delovne sile ali uničevanju okolja. Ustanovil je tudi neprofitno organizacijo Fruit Tree Planting Foundation, ki si je za cilj zadala zasaditi 18 milijard sadnih dreves po celem svetu.

Kljub temu, da sem sicer zagovornica lokalne hrane in naših domačih superživil, priporočam knjigo v branje vsem, ki bi si radi razširili kulinarična in zdravstvena obzorja. Nekatera izmed živil (kakav, kokosovo olje, med) gotovo že uporabljate v prehrani, a boste sedaj spremenili način uporabe, da boste dobili najboljše iz teh živil. Sama sem pravi čokoholik in sem si po branju knjige kupila presna, zdrobljena kakavova zrna. Nekaj dni sem jih navdušeno jedla, sedaj pa me je skoraj minila potreba po čokoladi (in teh zrnih). Mogoče pa se približujem ozdravljenju.:)

Knjigo Superhrana lahko naročite tudi preko našega Divjega vrta, in sicer tukaj.

Ta vnos je bil objavljen v Ocene izdelkov. Zaznamek za trajno povezavo.