Kresničke 2018

V prvi polovici junija smo se najbolj razveselili drobnih lučk v temi – svetlikajočih se kresničk. Naokoli letajo in svetijo samčki male kresnice (Lamprohiza splendidula), belkaste samice pa so podobne ličinki in imajo tudi svetilne organe. Zanimivo je, da se v temi svetijo celo jajčeca. Malo smo se potrudili in ujeli samčka male kresnice. Samček se usede na rastlinsko bilko in s svetlobo privablja samico. Ko samička pride pod bilko, pomoli v zrak svetleč zadek in samec se spusti k njej. Samec kmalu po parjenju pogine, samička pa pogine v približno enem dnevu – predtem pa še odloži jajčeca na gozdna tla.

IMG_0773 IMG_0794  IMG_0796 IMG_0797

Na zgornjih štirih slikah – samec male kresnice (Lamprohiza splendidula)

Druga vrsta, ki smo jo našli isti večer na isti lokaciji pa je velika kresnica (Lampyris noctiluca). Samci so skoraj še enkrat večji od samcev male kresnice, a ne svetijo. Sveti pa temna samica brez kril, ki ima na spodnji strani zadka na zadnjih treh obročih svetilno liso. Našli smo jo v manjši luknjici ob tlakovcih pred hišo.

IMG_0799IMG_0802

Samičko velike kresnice (Lampyris noctiluca) smo v temi našli zaradi svetilnih organov (slika levo), potem pa smo jo osvetlili z lučjo in fotografirali – vidijo se (čeprav nekoliko megleno) beli svetilni organi na levi strani njenega telesa.

Samčka male kresnice smo upodobili tudi na karticah SPOMIN-ŽUŽELKE, in sicer ko sedi na travni bilki in s svetlečim zadkom privablja samičke, ter na dnevni svetlobi, ko ne sveti. Zelo zabavno je, ko z otroci iščete žuželke, ki ste jih spoznali na karticah, tudi v naravi.

Ta vnos je bil objavljen v Lastna potepanja. Zaznamek za trajno povezavo.