Knjiga Čaji dobre misli Terezije Nikolčič

To knjigo sem nekaj mesecev občudovala v eni izmed knjigarn. Takrat sem se odločila, da z nakupom še nekoliko počakam, čeprav so me zelo srbeli prsti. Imam namreč slabost, da vse knjige v povezavi z rastlinami kar impulzivno pokupim.

Nekoliko me je sicer zmotil vonj knjige, nove mi včasih ravno ne dišijo najbolj, glede vsebine pa nisem bila v dvomih. Na srečo sem sedaj ugotovila, da med branjem ne pride do mojega nosu in me tudi ne moti več. :)

Zaradi sodelovanja z založbo Cangura je knjiga prišla tudi do mene. Avtorica je vključila številne divje in gojene rastline, pri katerih tudi meni manjka še precej znanja in niso prav v vsaki knjigi.  Najbolj mi je všeč, da zna dobro svetovati glede čajev in količin rastlin, ki jih potrebujemo za njihovo pripravo.

Poleg opisov posamičnih zelišč, ki predstavljajo glavnino knjige, se mi zdi zelo dragoceno poglavje o čajih in čajnih mešanicah pri različnih obolenjih in težavah ter poglavje o zdravljenju domačih živali. Zelo uporabni so tudi postopki za pripravo zeliščnih pripravkov (tinktur, kisov, vina in likerjev) ter postopki, s katerimi izvlečemo iz rastlin posamične učinkovine (sluzi, čreslovine, glikozide, eterična olja). Slednjega doslej še nisem videla v nobeni drugi zeliščarski knjigi.

Terezija Nikolčič je najbolj znana ljubljanska zeliščarka, ki je dolga leta prodajala čaje na ljubljanski tržnici. Večkrat smo jo lahko občudovali tudi na televiziji. V vrsti let si je nabrala izredno veliko praktičnih izkušenj in učinkovitih nasvetov za lajšanje tegob z rastlinami. Res smo lahko hvaležni, da je to znanje pripravljena deliti tudi z nami. Še svakinja mi je rekla, da ji je s svojo čajno mešanico rešila hudo vnetje mehurja. Tako da bo ta knjiga na moji knjižni polici gotovo postavljena ob bok k Ašičevim nasvetom.

Knjigo lahko sedaj kupite tudi preko Divjega vrta – tukaj. Gotovo boste uživali v branju in raziskovanju naših zdravilnih zelišč.

Ta vnos je bil objavljen v Ocene izdelkov. Zaznamek za trajno povezavo.