3. delavnica v sklopu projekta Doživljajski zeliščni vrtovi

V letošnji pomladi in poletju sva z Lukom izvedla veliko delavnic, a kar nisem našla časa, da bi vtise objavila na blogu. Nameravam narediti eno strnjeno objavo, ko se tempo malo umiri in ne bo kar naprej nekih aktivnosti. Če ne prej, pa morda jeseni ali celo pozimi. Kratke vtise sem sicer objavljala na našem Facebooku (Divji vrt), ampak vsi nas pač tam ne spremljate in tudi objave se tam hitro skrijejo – in tudi pozabijo.

V veliko čast in veselje nam je, da smo bili kot izvajalec povabljeni k sodelovanju v projektu Doživljajski zeliščni vrtovi, kjer izvajamo del projekta na Celjski koči. Naredili smo popis rastlin z njihovo uporabnostjo, izvedli tri delavnice, pripravili pa bomo še vsebino za tematske table (divji zeliščno pot).

Včeraj je potekala naša zadnja delavnica, ki je bila izključno praktična in zato na nek način bolj umirjena in izpolnjujoča. Tudi udeleženci so sami veliko delali, kar vedno prinese zadovoljstvo vsem – meni in njim. Sodelovanje, ustvarjalnost, dobre ideje in znanje nas vse navdušijo.

Včeraj smo šli malo na teren in presenetljivo našli tudi ambrozijo. Večina jo je prvič videla, za nameček pa smo jo kasneje še poskusili. Ja, tudi zdravilna je, pomaga pri želodčnih težavah. Kot že na vseh treh delavnicah nas je s terena kmalu pregnala grozeča nevihta.

Notri so udeleženci najprej razvrščali čaje in vseh 20 jim je uspelo pravilno določiti. Potem pa smo jih 10 še poskusili. To so bili njivska preslica, ognjič, rman, ambrozija, tavžentroža, materina dušica, dobra misel, dišeči kromač in ranjak. No, enega pa se ne spomnim.

Sledil je kuharsko ustvarjalni del. Ena skupina je naredila pijačo iz jerebike in mineralne vode z mehurčki. Bila je čudovite oranžne barve. Ostali so naredili namaze: s čičeriko in plodovi angelike; s sončničnimi semeni, sezamovim oljem, limono, klasasto meto in togo zajčjo deteljico ter s kislo smetano in obema strašnicama (malo in veliko). Zraven smo prigriznili še krekerje (zeliščne kukije :)) iz semen angelike, semen divje rastočega navadnega prosa, dobre misli in rožmarina. Poskusili smo tudi letošnjo bezgovo marmelado s ksilitolom, pa bezgov sok, liker iz rumenega drena in šipkov liker. Vsa hrana je bila res odlična, najbolj me je presenetil neverjetno okusen namaz z meto in zajčjo deteljico.

Zelo se mi je zdelo lepo, da so mi na koncu številni pomagali pospraviti in odnesti prtljago. Imela bom lepe spomine na prijetne in sproščene Štajerce. :)

 

Ta vnos je bil objavljen v Izvedene delavnice in predavanja. Zaznamek za trajno povezavo.