Dame, ste eko v tistih dneh?

IMG_0412

Nekoliko intimna tema, a vseeno vredna omembe. Zakaj? Vse ženske v rodni dobi imamo mesečno perilo in če sešteješ, koliko nas je na svetu, smo pomembne onesnaževalke.

Tega se že nekaj časa zavedam, zato sem začela razmišljati o alternativah klasičnim vložkom in najbolj so me pritegnili pralni vložki. Sicer tudi menstrualna skodelica deluje perspektivno kar se tiče manjšega vpliva na okolje, pa tudi cenovno, a se še nisem opogumila za njeno uporabo.;) Ob tamponih imam neprijeten občutek, da v meni poteka mikrobiološka veselica, pa še bolj so v stiku s sluznico in morebitne toksične snovi iz njih lažje prodrejo v telo. Na tampon tudi hitro pozabiš in ga predolgo ne odstraniš. Vložek le vedno vidiš, ko greš na stranišče.

Koliko vložkov porabimo v življenju?

Za začetek preračunajmo, kolikšna je okvirna poraba vložkov pri posameznici.

Recimo, da ima ženska menstruacijo od 12. do 50. leta, od tega 3 leta nima menstruacije zaradi nosečnosti. Torej ji ostane 35 let uporabe vložkov in tamponov. Če ima 13 menstruacij letno (ob povprečnem 28-dnevnem ciklusu) in uporabi 10-15 vložkov na cikel, je izračun preprost.

NAVADNI VLOŽKI

35 let x 13 menstruacij x 10-15 vložkov = 4550-6825 vložkov oziroma tamponov, ki jih porabi ena sama ženska v življenju. Na spletu sem sicer našla številke, da ženska porabi povprečno 12.000-17.000 vložkov v življenju, a se mi zdi številka nekoliko pretirana. Preračunajte si same vašo porabo.

PRALNI VLOŽKI

Življenjska doba pralnih vložkov naj bi bila 5 let. Jaz sicer mislim, da bom pralne vložke uporabljala še dlje – poliester naj bi trajal doživljenjsko (saj je plastika),  z bombažem imam pa tudi dobre izkušnje.

Če po zgornjem primeru porabimo 10-15 vložkov na cikel in če pralni vložki zdržijo 5 let, me pa jih bomo vse skupaj uporabljale 35 let, je izračun:

10 – 15 pralnih vložkov x 7 (tolikokrat bomo morale kupiti nove) = 70 – 105 pralnih vložkov v celem življenju. V primerjavi z navadnimi vložki je cifra precej nižja, kajne? Kar za 65 x.

IMG_0422

Kaj pa stroški?

NAVADNI VLOŽKI

Če naredimo še stroškovni izračun (recimo, da 10 vložkov stane cca 1,5 eur):

455 – 682,5 kompletov po 10 navadnih vložkov x 1,5 eur = 682,5 – 1023,75 eur. Toliko bomo za navadne vložke dale denarja v celem življenju.

PRALNI VLOŽKI

Če pralni vložek stane približno 6 eur in ga zamenjamo vsakih 5 let, je izračun takšen:

70 – 105 pralnih vložkov x 6 eur = 420 – 630 eur. Toliko bomo za pralne vložke dale denarja v celem življenju. Še vedno smo nekaj prihranile in obenem še manj kvarno vplivale na okolje. Kaj pa strošek pranja teh vložkov? Sedaj, ko sem jih preizkusila, se mi zdi skoraj zanemarljiv. Pridružiš jih k ostalemu perilu in ker je njihova velikost zelo majhna (kot bi dodal še ene nogavice ali spodnjice) se mi to sploh ne zdi pomemben protiargument proti uporabi.

Moja izkušnja

IMG_0431 IMG_0417

Vsakič, ko sem dobila menstruacijo in hitela po nov paket klasičnih vložkov, sem si rekla, da naslednji mesec pa preizkusim pralne vložke. Vedela sem, da z navadnimi vložki v okolje odlagam nepotrebno plastiko in to me je zelo motilo. Pa zavedanje, da so vsa ta plastika in snovi, ki jih uporabljajo za beljenje, tam spodaj. Ne, ni bil preveč prijeten občutek.

Nočem vas zavajati – narobe bi bilo, če bi mislili, da so pralni vložki povsem eko. So le precej bolj eko od navadnih. Meni to zadošča, ker se mi zdi to trenutno najboljša alternativa. Tudi pri njih srednja in spodnja plast vsebujeta primešan poliester, ki je plastičen material. To moramo vzeti v zakup, če nočemo, da bi bil vložek predebel in bi prepuščal tekočino. Torej je pralni vložek mešanica naravnega bombaža ali bambusa in umetnega poliestra. Zgornji del, ki je v stiku s kožo, pa je le iz bombaža ali bambusa. .

Kakorkoli, končno sem pralne vložke res naročila. Vzela sem kar komplet vložkov s torbico za spravljanje porabljenih, in sicer kar pri naši spletni trgovini Racman. Pri njih lahko kupite tudi posamične vložke. Jaz bom dokupila še enega nočnega in enega večjega dnevnega za prva dva dni, pa bo ravno prav za moje potrebe. Sicer je pri nas še nekaj ponudnikov pralnih vložkov, a pri teh so mi noro všeč različne možnosti vzorčkov in poslikav. Preprosto obožujem pikčaste, saj lahko z njimi izrazim svojo afiniteto do barvitosti, pa še zabarvanje ob pranju bo manj opazno.

Udobni so podobno kot navadni vložki, torej – meni se zdijo zelo udobni. Zapenjajo se na pritiskače, kar je super, ker če si vložek nekoliko narobe pripneš ali se ti zamakne, ga enostavno prestaviš. Pri navadnih vložkih se ti v teh primerih stranska krilca zlepijo z vložkom ali pa ne držijo več in potem samo upaš, da bo vse stalo na mestu, kot je treba.

Pranje je enostavno. V navodilih svetujejo tri možne načine pranja: opereš na roke, posušiš in naknadno še v stroju; ali da namakaš v vodi vložek in ga potem spereš in daš v pralni stroj; ali da ga kar brez predpranja vržeš v pralni stroj. Jaz sem v prvih dveh dneh vložke na roke sprala in nato posušila ter jih kasneje pridružila drugemu perilu, tiste, ki pa skoraj niso nič krvavi, pa preprosto dala v pralni stroj kar brez predpranja. Sploh ni tako nagravžno, kot sem se bala, da bo. Vložke spereš 1-2-3 in proti vsem kakcem in bruhanju, ki sem ga že prebrisala pri otrocih, je bila to mala malica.

In še nekaj – spremenil se je občutek o moji menstruaciji – na bolje. Konec je smrdljivih onesnaževalnih plastičnih zavitkov, za katere sem si želela, da so čimdlje od mene in da na njih čimprej pozabim. Menstruacija je postala obred in komaj čakam, da bom lahko spet uporabila tele super pikčaste krpice. In morda še ideja – takšen komplet se mi zdi odlično darilo za vašo eko najstnico.

P.s. Če bi rade malo popusta pri nakupu pralnih vložkov, lahko pri naročilu preko spleta pri Racmanu dobite 3% popust z geslom divjivrt. Juhu!

Ta vnos je bil objavljen v Živeti Eko. Zaznamek za trajno povezavo.