Tečaj zeliščarstva v Divjem vrtu – prvi del 6.-8.4.2017

Seveda moramo predstaviti tudi naš tečaj zeliščarstva, ki ga v Divjem vrtu letos izvajamo prvič. Prvi del s fokusom na prepoznavi in užitnosti je za nami, sledita pa še dela o zdravilnih in strupenih rastlinah.

Naj najprej povem, da naju z Lukom zelo veseli, da je bilo povpraševanje po tečaju letos veliko in smo povsem zapolnili malo stanovanjce v Ljubljani, kjer poteka. Imamo 12 slušateljev, ki so vsi zelo zanimivi in mnogi med njimi že usmerjeni v specifično področje zeliščarstva, s katerim se ukvarjajo.

Prvi dan smo spoznavali zgradbo rastlin, pogovorili smo se še o izdelavi herbarija, nato pa tudi poskusili sami določati rastline – s pomočjo slikovnih ključev, Male flore in lup. Zares je lepo videti pozitivno presenečenje v očeh ljudi, ko pod lupo prvič vidijo znak, opisan v Mali flori, npr. dlakave prašnice.:)

Drugi dan je bil posvečen užitnim divjim rastlinam. Število teh je veliko, zato smo divjo zelenjavo kar temeljito obdelali, skozi plodove pa kar odbrzeli. Mudilo se nam je namreč že, saj smo bili že pošteno lačni in željni prakse. Luka nam je, medtem ko smo poslušali predavanje, v kuhinji pripravil celo razstavo različnih rastlin, ki jih je tisti dan pridno nabral. Tako lepo jih je razporedil, da jih je bilo prav veselje pogledat. Potem pa so šli tečajniki v akcijo – kaj takega še svet ni videl! Razporedili smo se po skupinah in se zagnano lotili dela, hitro in učinkovito, samoiniciativno in naša večerja je bila v slabi uri popolnoma nared! Vse je potekalo hitro kot v kakšnem kuharskem šovu in bili smo kot najbolj uigrana ekipa, čeprav smo se prvič videli. Pripravili smo rmanovo juho, mešano divjo solato z vodno krešo, raviole z nadevom iz različnih penuš in polivko iz divjih lukov ter koprivove kolačke. Ena izmed udeleženk je iz dveh jajc in četrt kg moke pričarala toliko raviolov, da sva jih imela z Lukom še za zajtrk. Mora nam zaupati recept, ker me prav zanima, kakšen čarovniško-kuharski trik je uporabila.:)

Tretji dan pa smo šli na teren v Goriška Brda, natančneje v okolico vasi Kojsko. Najprej smo se ustavili v dolinici na samem začetku Goriških Brd, parkirali smo kar v Italiji pred eno hišo, kjer so nam lastniki to prijazno dovolili. Po ogledu rastlin smo si pripravili sladico z navadnim trstom, bršljanasto grenkuljico, meto in navadnim osladom – z naribanimi jabolki, limono in čokolado. Na kruh pa smo namazali dva namaza – eden je bil s fižolom in šipkovo mezgo, drugi pa s kislo smetano. Vanju smo namešali navadno smrdljivko, divji luk, navadno česnovko in druge divje rastline. Potem pa smo se odpeljali do izhodišča doline in ob potoku Pevnica nabirali divje šparglje, poganjke hmelja in bljušča ter navadno krišino. Kar v naravi smo si spekli dve jedi – poganjke z jajci in krišino z jajci. Obenem smo naredili še divjo solato in vse skupaj poedli na listu kitajskega zelja. Njam! V Goriška Brda pridemo še junija na češnje, če jih je le letošnja zmrzal kaj pustila – vsi močno upamo, da ja!;)

Ta vnos je bil objavljen v Izvedene delavnice in predavanja. Zaznamek za trajno povezavo.