Tečaj zeliščarstva – 2.in 3. del ter mnenja udeležencev

25.-27. maja je potekal naš drugi del tečaja zeliščarstva s poudarkom na zdravilnih rastlinah, 2. junija  pa še zadnji del na temo strupenih rastlin.

Prvi dan zdravilnega sklopa je Luka predaval o organskih sistemih, boleznih in zdravilnih rastlinah, ki jih lahko v določenih primerih uporabimo. Na koncu smo imeli še degustacijo čajev in največ navdušenja je požel čaj iz sladkega pelina (Artemisia annua). Da bi prišli s teorijo do konca, nam je zmanjkalo nekaj časa, smo pa nekaj zamujenega nadomestili v soboto na terenu.

Naslednji dan smo se poigrali z zeliščnimi pripravki. Najprej smo naredili različne izvlečke (čaj kot vodni izvleček smo delali že prejšnji dan): tinkturo (alkoholni izvleček), masažno olje (oljni izvleček), hren v kisu (izvleček s kisom) ter  sirup iz trpotca, poprove mete in timijana (sladkorni izvleček). Naredili smo tudi sveži sok iz trpotca, rmana in melise, pa še kakšna druga rastlina je noter padla (ivanjščica, navadna lakota). Poudarek pa je bil na rmanu. Meni se je zdel zelo okusen in sem si ga privoščila nekaj žlic.:) Potem smo naredili še smrekovo mazilo po tradicionalnem postopku, in sicer s svinjsko mastjo. Čas nam je dopustil še pripravo dveh naravnih izdelkov, in sicer melisinega vazelina in naravnega deodoranta v kremi z limeto. Melisin vazelin nam je odlično uspel, kar se mazljivosti tiče, samo med se nam ni dobro raztopil in je ostal na dnu posode. Deodorant pa je bil kar dva dni v tekočem stanju, šele potem se je strdil v kremo. Kot osnovo smo uporabili kokosovo olje in karitejevo maslo, za dišavo pa omamno dišeče eterično olje limete. V hladilniku se deodorant zelo strdi, celo preveč.

Tretji dan pa smo šli na teren ob Cerkniškem jezeru. Bilo je čudovito vreme, okolje, rožice, pa še bil je dan parkov in se je ob jezeru precej dogajalo, tudi Divji vrt je bil prisoten s stojnico. Mi smo se sprehodili po travnikih in občudovali rastline, na koncu pa so nas dame iz Notranjske okuševalnice pogostile še s šabeso, ki je po pohajanju po soncu izredno prijala.:) O tem, kako lepo je ob Cerkniškem jezeru, pa bodo spregovorile fotografije.

Tretji del tečaja je bil namenjen strupenim rastlinam in spet nam je Luka čez zanimivo pripovedovanje ob power pointu razkril novo dimenzijo strupenih rastlin in vseh zanimivih toksičnih snovi, ki jih vsebujejo. V mnogih primerih strupenih rastlin pa velja rek, da samo doza loči strup od zdravila (Sola dosis facit venenum. Paracelsus).

Tako. Pa smo naš tečaj pripeljali do konca. Občutki? Meni se je zdel zelo intenziven, sploh za vse tiste, ki so ga speljali ob svojih rednih službah. A brez muje se še čevelj ne obuje in mislim, da smo v svojo košarico znanja o rastlinah vsi precej dodali. Vzdušje je bilo super in smo se s tečajniki in tečajniki med sabo odlično ujeli. V glavnem smo bili ena prav prijetna ekipa in vsa pohvala osmim tečajnikom, ki so vztrajali do konca in bili vedno prisotni.:)

Tukaj pa so še njihova mnenja (anonimna) o tečaju:

Na tečaju sem dobila veliko teoretičnega in praktičnega znanja. Všeč mi je bilo povedano o rastlinah iz medicinskega področja oz. stališča. Predavatelja sta bila zelo izčrpna.

Zelo zanimiv in poučen tečaj z veliko teoretičnega in praktičnega znanja. Čudovita kuhinja in priprava hrane iz divjih rastlin.

Odlično poznavanje rastlin s strani predavateljev. Zelo priporočam.

Prijetno vzdušje, dobra družba, veliko novega znanja, ki ga bo treba še utrditi, prebiti ure in ure v naravi, skratka vse to spraviti v prakso.

Zelo veliko koristnih informacij, izjemno predavanje obeh. Odlična izvedba, lep teren.

Tečaj je popolno zajemal vse vidike zeliščarstva, ki so me zanimali in za katere nisem prej vedela. Na sprehodih se zdaj počutim čisto drugače, kot bi stopila v nov svet. Veselim se že uporabe tega novega znanja, učenja in poglabljanja v naravi.

Super je, ker si znanost, medicina in ljudsko izročilo podajata roke. Andreja in Luka se odlično dopolnjujeta in podajata svoje znanje, ki je vsestransko uporabno, od prehrane, zdravilnih namenov do pripravkov za nego telesa. Tudi zato, ker se je teorija preverila v praksi na terenskih delavnicah.

Dober tečaj za tiste, ki se želijo poglobiti v področje zelišč, priprave čajev, začimb, destilacije. Ko s tem začneš, se pojavi potreba po nekaj osnovnega znanja o rastlinah. Hvala!

Ta vnos je bil objavljen v Izvedene delavnice in predavanja. Zaznamek za trajno povezavo.