RAGOR – septembrska delavnica v Planici, 20.9.2017

Tokrat smo se na delavnico v Planici prvič odpravili šele v septembrskih dneh. Udeležili so se je zeliščarji pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, in sicer smo sodelovali že tretje leto zapored, tokrat prvič na terenu. Prišlo je 21 udeležencev.

Narava nam letos ni naklonila plodov, saj je bilo lansko leto, kar se tiče tega, obilno. Zato smo se intenzivneje posvetili divji zelenjavi in koreninam. Izkopali in poizkusili smo korenine naslednjih rastlin:

  • pastinak (Pastinaca sativa),
  • topinambur (Helianthus tuberosus),
  • divja kumina (Carum carvi),
  • navadni bedrenec (Pimpinella major),
  • navadna sretena (Geum urbanum),
  • potočna sretena (Geum rivale).

Naredili smo test, koliko udeleženecev zazna vonj po eugenolu (klinčkih), ki je v korenini navadne sretene. Dobili smo številko 7, kar je bila ravno ena tretjina. Ostali so zavohali “le zemljo”. Seveda so šele po preizkusu izvedeli, kateri vonj iščemo – najbližje je prišla udeleženka, ki je rekla “Spominja me na neke božične začimbe”.

Seveda smo si pogledali še ostale zanimive rastline (njihove nadzemne dele) in jih na koncu vključili v dva okusna namaza, enega s kislo smetano in drugega s fižolom in šipkovo mezgo. Poizkusili so tudi sirup iz cvetov robinije in judeževega drevesa ter liker iz rumenega drena. Prvič smo v Planici našli tudi navadni gozdni koren (Angelica sylvestris) in njegove rahlo grenke plodove smo uporabili za začimbo. Tudi cvetje in plodovi navadnega pelina (Artemisia vulgaris) so bili prijetno grenka začimba, ki spominja na rman.

S prepoznavanjem smo zaključili v malo manj kot dveh urah, priprava namazov pa se je zavlekla na skoraj eno uro. Pred malico smo prečili še hudourniško strugo, tako da smo se nekateri sezuli, drugi so imeli škornje, tretji pa so tvegali vodo v čevlje. Zato je pri malici nekatere je že malo zeblo in so si natočili še dodatek likerja (ampak je bilo vse skupaj tako malo, da se od tega pa res niso mogli segreti).:)

Še nekaj slikic za spomin. Pa še zahvala vsem udeležencem za pomoč (priznam, res vas nisem “šparala”) – za pridno razvrščanje rastlin, rezanje, pripravo namazov, pomoč pri postrežbi in za fotografiranje!

Ta vnos je bil objavljen v Izvedene delavnice in predavanja. Zaznamek za trajno povezavo.