Zeliščarski dan – Priprava na zimo z zelišči na kmetiji Vrhivšek, 7.10.2017

Za nami je prvi  zeliščarski dan. Tokrat smo združili moči in znanje s kmetijo Vrhivšek iz okolice Celja (Lindek) in rezultat je več kot odličen dan!

Idilično okolje kmetije, prijetna toplota v leseni jedilnici, odlične sladice, s katerimi nam je postregla Alenka in dobra volja, ki so jo s sabo prinesli udeleženci – jah, ob tem pa ne more nihče ostati ravnodušen.

Po kavici, čajčku in uvodni sladici smo zagrabili vsak svoje škarje (kot so za trganje grozdja ob trgatvi) in na zeliščnem vrtu porezali precejšnjo količino žajblja. Potem nam je Dolf pokazal, kako poteka destilacija – treba je zakurit, natočit vodo, namestiti zelišča, zapreti posode in čakati, da pritečejo prve čudežne kapljice. To je res veselje, ko začne teči hidrolat, še bolj se mi je pa zdelo navdušujoče, ko so se v vodi začele vrteti prve kapljice eteričnega olja in hop, splavale na vrh. V približno dveurni destilaciji enega kotla žajblja smo pridelali 20 ml eteričnega olja in okrog 7 litrov hidrolata. Zanimivo je bilo, da je bil glavni kotel pravzaprav prirejen kotel za kuhanje hrane, npr. prašičem … Medtem ko se je destilacija odvijala sama po sebi (no, morda sta Alenka in Dolf poskrbela, da je vse, kot treba, da se ogenj ne ugasne in posoda prenapolni…) smo se mi udobno namestili in poslušali Lukovo predavanje o zeliščih in prehladih. Seveda so se medtem odprle vsemogoče teme in tudi slušatelji so delili svojo zakladnico znanja. Ena izmed udeleženk je rekla naprimer, da vsakič, ko začuti, da se jo loteva viroza, vsaki dve uri vzame 20 kapljic tinkture ameriškega slamnika. Danes že prakticiram.:)

Midve z Alenko sva vmes pripravili še kosilo. Moja točka je bila presenečenje – pripravila sem jim šipkovo juho, Alenka pa odlične pirine rezance in limonovo-česnovo omako ter odlično solato iz ohrovta (za slednjo je bil najbolj zaslužen Dolf, da mu ne bom naredila krivice). Pika na i pa je bila še pirina slastna pita.

Po kosilu pa smo imeli še predelavo šipka od A do Ž – naredili smo mezgo, marmelado, sok, liker in izolirali koščice. Res da je segrevanje loncev nekoliko trajalo, saj smo delali na peči štedilniku na drva, je bilo pa zato vse toliko bolj okusno. Udeleženci pa so res pridno precejali, mešali in še kaj, npr. degustirali.:)

Čeprav smo bili v zamudi smo na hitro naredili še domačo zobno pasto z žajbljevim eteričnim oljem – sedaj ne bomo imeli nobenega zadaha in infekcij v ustni votlini več.

Tako. S toploto v srčkih smo se poslovili in vsi organizatorji smo se strinjali, da bo dogodek treba drugo leto ponoviti.;)

Ta vnos je bil objavljen v Izvedene delavnice in predavanja. Zaznamek za trajno povezavo.